Matvarer med lite protein

Matvarer med lite protein – også kalt lavproteinmatvarer – er spesialutviklede matvarer med svært lite eller ingen protein. De er laget for personer med medfødte metabolske sykdommer som PKU, hvor kroppen ikke klarer å bryte ned aminosyren fenylalanin, som finnes i vanlige proteinkilder som kjøtt, fisk, egg, pasta, ris, brød, mel og meieriprodukter.


Hvorfor må personer med PKU spise lavproteinmat/PKU mat:

  • For å unngå skade på hjernen
  • For å sikre tilstrekkelig inntak av energi
  • For variasjon i kostholdet
  • For å ha et næringsrikt og balansert kosthold

 

Det er ikke tilstrekkelig å kun spise lavproteinmat ved PKU. I tillegg til PKU-mat er det helt nødvendig å bruke en proteinerstatning for å dekke kroppens behov for essensielle aminosyrer og andre næringsstoffer.

Pasienter med PKU kan søke om grunnstønad for å dekke merkostnader til kosthold som følge av diagnosen. Les mer på  PKU foreningens nettsider her.

Matvarer med lite protein kjøper du hos Bootspku.no eller Femten.

Informasjonen på denne siden er på ingen måte ment å erstatte omsorg, råd og medisinsk tilsyn av helsepersonell. Din kliniske ernæringsfysiolog og/eller lege vil gi deg råd om alle aspekter knyttet til håndtering av din metabolske sykdom for deg og din familie. Rådfør deg alltid med helsepersonell før du gjør endringer i kostbehandlingen din.