Tips for å spise sunt på en lavproteindiett

Å være på en lavproteindiett kan være krevende. Men akkurat som alle andre er det viktig å spise et sunt og balansert kosthold. Å spise balansert vil hjelpe deg med å oppnå eller opprettholde en sunn vekt og gi deg mer energi slik at du kan få mest mulig ut av hver dag. Sjekk ut de generelle tipsene nedenfor for å komme i rute til en sunnere deg.

Spis regelmessige måltider

Å spise regelmessige måltider bidrar til å opprettholde energien i løpet av dagen. Start med å spise frokost, lunsj og middag hver dag, med et lite mellomåltid midt på dagen og om ettermiddagen, om nødvendig. Å ha en rutine kan gjøre det lettere å holde seg til planlagte måltider og snacks. Å hoppe over et måltid kan virke som en god ide om du prøver å redusere det totale kaloriinntaket. Dette kan imidlertid øke sannsynligheten for at du isteden tar en snacks, overspiser på de andre måltidene eller velger usunne alternativer. Derfor er måltidsvanene dine en del av et sunt kosthold på lavproteindiett.

Ta proteinerstatningen din hvis du er foreskrevet en

Hvis du er foreskrevet en proteinerstatning som del av dietten din, må du sørge for at du tar denne hver dag, sammen med måltidene. Proteinerstatningen din vil bidra til å sikre at du oppfyller kroppens ernæringsmessige behov og vil hjelpe deg til å føle deg mett lenger. Proteinerstatningen tilfører en del energi og noe som betyr du kanskje må kompensere for dette i andre deler av kostholdet ditt. Snakk med din kliniske ernæringsfysiolog om dette.

Vær bevisst mellommåltider og snacks

Det er viktig med mellommåltider og snacks for å sikre nok energiinntak gjennom dagen. Snacking er en av de enkleste måtene å få stort kaloriinntak uten å innse hvor mye du spiser. Hvis du spiser snacks, prøv å gå for et sunnere alternativ og planlegg når du skal ha snacks for å unngå å småspise gjennom hele dagen. Ha alltid noe frukt/grønt/PKU snacks tilgjengelig. Bytt ut potetgull med et stykke frukt eller noen lavproteinkjeks, gjerne med noen skiver tomat eller salsa på. Erstatt friterte chips med ovnsbakte chips som du har laget selv. Snakk med din kliniske ernæringsfysiolog for tips og ideer.

Tenk over hva du drikker

Sukkerholdig drikke er ofte en stor bidragsyter til vektøkning og skadelig for tennene. Visste du at en boks med sukkerholdig brus inneholder ca. 140 kalorier og 9 teskjeer sukker?

Fruktjuicer kan inneholde en stor mengde skjult sukker, og selv om det fra en naturlig kilde kan det fortsatt kan bidra til vektøkning. Et lite glass appelsinjuice kan inneholde rundt 115 kalorier og 5 teskjeer sukker. Hvorfor ikke prøve å ta et glass vann og en appelsin å spise i stedet?

Prøv å drikke vann som din primære væskekilde hele dagen. Å ha en mugge eller flaske i kjøleskapet med litt tilsatt oppskåret frukt kan være nydelig, spesielt i sommermånedene. Prøv å tilsette skiver av sitron, appelsin, jordbær, mynte eller noe annet du liker. Vær forsiktig med smaksatt vann, da de kan inneholde en betydelig mengde sukker. Personer med PKU bør lese på alle etiketter for å sikre at de ikke inneholder aspartam.

Når du velger melk med lavt proteininnhold, kan Loprofin PKU melk være et godt alternativ med lite fett.

Tenk på porsjonsstørrelsene dine

Å spise et bredt utvalg av sunn mat er viktig, men ofte har vi en tendens til å spise større porsjoner enn kroppen vår trenger. Når du spiser hovedmåltidene, hvorfor ikke prøve å redusere porsjonsstørrelsen med en fjerdedel og se hvordan det går? Forsikre deg om at du har et stort glass vann til måltidet.

Velg sunne fettkilder og reduser sukkerinntaket

Det kan være lurt å tenke over hvilke matvarer man velger og hvordan disse tilberedes. Velg sunnere fettkilder med mindre mettet fett som olivenolje, raps og solsikke olje. Tilberedningsmetoden for maten du lager kan utgjøre en forskjell for kaloriinnholdet i måltidet ditt. Velger du koking, damping, grilling og ovnsbaking istedenfor steking eller frityrkoking vil du kunne kutte ned på mengden fett.

I tillegg finnes matvarer på markedet som har et fettfattig eller lavt sukkeralternativ. Dette kan være et alternativ som du ønsker å redusere vekten. Personer med PKU bør lese alle etiketter for å sikre at de ikke inneholder aspartam. Husk likevel at det er viktig at du får i deg nok mat og næringsstoffer du trenger for å opprettholde en sunn og frisk kropp.

Planlegg

Lag en liste i begynnelsen av hver uke med måltidene du planlegger å lage og sett opp en handleliste du kan ta med i butikken. Sett av tid til å lage mat og frys ned i porsjoner slik at det er enkelt å varme opp når du har lite tid.

Mosjon

Fysisk aktivitet er viktig for generell helse og velvære. Det er enklere å gå ned i vekt og å holde den vekten hvis du trener samtidig med at du prøver å redusere kaloriinntaket. Det er mye informasjon tilgjengelig om hvordan du kan øke aktivitetsnivået ditt – snakk med din kliniske ernæringsfysiolog for råd.

Informasjonen på denne siden er på ingen måte ment å erstatte omsorg, råd og medisinsk tilsyn av helsepersonell. Din kliniske ernæringsfysiolog og/eller lege vil gi deg råd om alle aspekter knyttet til håndtering av din metabolske sykdom for deg og din familie. Rådfør deg alltid med helsepersonell før du gjør endringer i kostbehandlingen din.