Næringsdrikker

Næringsdrikker kan være er et godt tilskudd til maten du allerede spiser, og kan hjelpe deg med å holde vekten dersom du opplever å ufrivillig  gå ned i vekt. 

Mat på flaske

Ved sykdom, opplever mange at det kan være vanskelig å få i seg nok mat og drikke. Dersom man er syk over lengre tid vil man kunne gå ned i vekt.  Men ved sykdom kan det å gå ned i vekt være negativt, siden kroppen trenger næring for å holde alle funksjoner i gang.  En næringsdrikk er spesielt utformet for å få en god balanse av karbohydrater, fett og protein, i tillegg får du i deg vitaminer og mineraler. En næringsdrikk tilsvarer omtrent to brødskiver med pålegg, en neve bær og et glass melk. En næringsdrikk er, rett og slett, mat på flaske.

Det finnes et stort utvalg næringsdrikker og berikningsprodukterDet kan kanskje oppleves vanskelig å finne det rette produktet, men fordi det finnes mange varianter, blir det enklere å finne sine favoritter og å kunne variere. De fleste næringsdrikker minner om milkshake i konsistens, men det finnes også saftlignende, drikkeyoghurtlignende og dessertkremvarianter. 

Alle næringsdrikker fra Nutricia kommer i flasker som er lette å holde, og med store lokk. Flaskens utforming hjelper deg med å holde flasken godt og det store lokket gjør den lettere å åpne og lukke. Dette er en fordel dersom du sliter med gripestyrkenNutricia benytter kun resirkulerbare materialer og flaskene skal sorteres som plast. 

Har du prøvd medisinsk ernæring? Ikke vær bekymret, det kan ta litt tid før du merker resultatene

Ofte stilte spørsmål

 • Næringsdrikker er definert som næringsmidler til spesielle medisinske formål, og er ment som hjelp ved sykdomsrelatert underernæring. Næringsdrikkene tilfører energi og næringsstoffer som , protein, vitaminer og mineraler. De tilbys i en rekke forskjellige varianter, som milkshake, saftlignende, yoghurtvarianter, pulver og desserter.

 • Næringsdrikker er definert som næringsmidler til spesielle medisinske formål, og er beregnet for pasienter som er underernærte eller som er i risiko for sykdomsrelatert underernæring.  De må benyttes under medisinsk tilsyn.  Når du får forskrevet næringsdrikker, vil helsepersonell også fortelle deg hvor mye du bør innta per dag.

  Vi er alle forskjellige, og har forskjellige ernæringsmessige behov. Det vanligste er å forskrive 1-3 næringsdrikker daglig men dette vil variere avhengig av behov. Fortell helsepersonell om du tar andre tilskudd, som vitaminer eller mineraler. Næringsdrikker inneholder nemlig også vitaminer og mineraler.

  Dersom du synes det er vanskelig å få i deg de næringsdrikkene som du har fått forskrevet eller blitt anbefalt, ta kontakt med helsepersonell eller apoteket. Det finnes en rekke forskjellige smaker og varianter tilgjengelig. Helsepersonell kan hjelpe deg å finne et produkt som passer for deg.

 • Næringsdrikker er utviklet for å hjelpe deg, dersom du er underernært eller er i risiko for å utvikle sykdomsrelatert underernæring. De bør inntas i tillegg til vanlig mat for å øke næringsinntaket, og skal vanligvis ikke erstatte de normale måltidene.

  • Næringsdrikker kan inntas når du føler for det. Det viktigste er at du finner en rutine som passer for deg. Prøv å drikke dem mellom måltider enten  på morgenen eller rett før du legger deg om kvelden
  • Du kan også ta mindre mengder regelmessig gjennom dagen (som en porsjon på 30-40 ml om gangen).  Les på flaskens etikett hvordan den bør oppbevares.
  • Du kan benytte næringsdrikker i noen av dine yndlingsoppskrifter eller lage smoothie
  • Det kan være lurt å drikke dem avkjølt dersom du opplever smaksforandringer, og du kan lage ispinner av dem dersom du har sår munn.
  • Hør med apoteket hvilke smaker som finnes, og test ut forskjellige varianter for å finne din favoritt
  • Det finnes næringsdrikker med nøytral smal, som kan være praktisk å røre inn i supper eller desserter for å tilføre ytterligere energi og næringsstoffer
 • Næringsdrikker er næringsmidler for spesielle medisinske formål, og er beregnet for pasienter som er underernært, eller er i fare for sykdomsrelatert underernæring. De skal benyttes under medisinsk veiledning. Når du får forskrevet næringsdrikker, så bør du ha en samtale med legen om hvor lenge du trenger å brukenæringsdrikker.

  Alle er forskjellige, og vi kan ha forskjellige ernæringsbehov. Du kan brukenæringsdrikker til appetitten din er bedre, og du klarer å få dekket ernæringsbehovene dine med vanlig mat og drikke.  En del næringsdrikker kan brukes som eneste kilde til ernæring, forutsatt at de tas i tilstrekkelig mengde. Dette kan være et alternativ dersom man ikke klarer å innta noe mat eller drikke i en begrenset periode.

  Hvis du har fått forskrevet næringsdrikker bør du snakke med helsepersonell før du eventuelt avslutter bruken. Hvis du synes det er vanskelig å innta næringsdrikker eller innta den anbefalte mengden, hør med helsepersonellet eller apoteket. Det finnes et stort utvalg av smaker og varianter av næringsdrikker. Dersom det første produktet du forsøkte ikke falt helt i smak, finnes det ganske sikkert et annet alternativ som kan fungere bedre.et alternativ som passer bedre for deg

 • Næringsdrikkene kommer i en rekke forskjellige varianter og smaker.  Å ha et utvalg av flere forskjellige næringsdrikker hjelper deg med å finne den som passer deg best.

  Et bredt utvalg av smaker er tilgjengelige, avhengig av hvilken variant du velger. Eksempler inkluderer vanilje, sjokolade, nøytral eller mokka. Et bredt utvalg av fruktsmaker, som jordbær, banan, fersken-mango, tropisk og appelsin er også tilgjengelig.

  • Milkshakevarianter av næringsdrikker kommer i en 200ml flaske eller en 125ml (kompakt) flaske. Utvalget inkluderer kosttilskudd med høy energi og alternativer som inneholder mye protein og fiber. Eksempler er Nutridrink, Nutridrink Multi Fibre, Nutridrink Protein, Nutridrink Compact, Nutridrink Compact Fibre, Nutridrink Compact Protein, Nutridrink 2kcal og Diasip.
  • Juicealternativer er næringsdrikker med høyt energiinnhold og kommer i en 200ml flaske. Næringsdrikken er et alternativ for de som liker fruktjuicesmaker fremfor milkshakevarianter. Nutridrink Juice Style kommer i flere smaker og inkluderer appelsin, eple, jordbær, bringebær, solbær og tropisk frukt.
  • Pulverbaserte næringsdrikker har et høyt energiinnhold og kan blandes med melk for å lage milkshake, eller de kan tilsettes mat og drikke for å øke næringsinnholdet. Scandishake Mix kommer i flere gode smaker: Sjokolade, jordbær, vanilje og nøytral smak.
  • Modultilskudd er pulver eller væsker som er designet for å supplere med energi eller et næringsstoff som for eksempel protein. Disse kan tilsettes drikke eller mat, og noen kommer klare til å drikke. Eksempler er Calogen (fettrikt energitilskudd og drikkeklar i små volumer), Protifar (proteinpulvertilskudd), Fantomalt (karbohydratrikt berikningspulver) og Nutrison Powder (berikningspulver som inneholder alle næringsstoffer). Det finnes også et fortykningspulver, Nutilis Powder, eller et ferdig dessertbeger på 150g, Nutilis Stage 3, for de med svelgevansker.

  Alle næringsdrikker er matvarer til spesielle medisinske formål og må brukes under medisinsk tilsyn.

 • Legen din eller annet helsepersonell kan fortelle deg hvilke tegn du skal se etter, for å se at næringsdrikken hjelper deg.

  Næringsdrikker er spesielt utviklet for å dekke ernæringsbehovet til personer med sykdomsrelatert underernæring. De tilfører energi og næringsstoffer som, protein, vitaminer og mineraler. Ved å innta mer energi og næringsstoffer, vil du kunne merke at næringsdrikkene påvirker vekten din positivt og/eller du merker at energien i dem hjelper deg til å føle deg bedre slik at du takler å fullføre dine daglige aktiviteter.

  Noen personer trenger tilskudd av ernæring før, under og etter behandling, og dette kan bli gitt med sondemat dersom det ikke er mulig å spise noe mat på vanlig måte. Den beste løsningen for deg finner du i samarbeid med helsepersonell som behandler deg.

Hvordan komme igang med næringsdrikker?

 1. Ta kontakt med helsepersonell eller apotek, og fortell om hvilke utfordringer du har. Har du vansker med å spise eller drikke? Har du ufrivillig gått ned i vekt?

 2. Spør helsepersonell, eller på apoteket om de kan anbefale deg et produkt og hvilken mengde du trenger.

 3. Nutricia sine produkter er tilgjengelig på apotek. Alle i risiko for underernæring har krav på næringsdrikker på blå resept. Drøft med legen din om han eller hun kan søke om dette for deg. Produktene kan også kjøpes uten resept.

Nutrdrink Compact Protein

Nutridrink Compact Protein kan brukes som tilskudd til normalkost, hos pasienter som ikke når næringsinntaket ved mat alene.

Les mer

Dersom du må følge en spesialdiett for andre medisinske tilstander, som hjerte og karsykdommer, diabetes eller nyresvikt eller har utlagt tarm, kan det være at informasjonen på denne siden ikke er passer for deg. Snakk med lege eller klinisk ernæringsfysiolog om hvordan du kan gjøre trygge endringer i kostholdet tilpasset din tilstand. Informasjonen på denne siden erstatter ikke informasjon du har mottatt fra ditt helsepersonell.

 Næringsdrikker er registrerte næringsmidler til spesielle medisinske formål, og skal brukes i samråd med helsepersonell.