Føllings sykdom (PKU): Fra oppdagelse til behandling

Asbjørn Følling og Føllings sykdom Asbjørn Følling (1888 – 1973) var en norsk kjemiker og lege fra Trøndelag. Han ble verdenskjent da han 1934 som første i verden klarte å avdekke sammenhengen mellom hvordan et forhøyet nivå av aminosyren fenylalanin kan skade hjernens utvikling. Derfor fikk sykdommen først navnet Føllings sykdom. Nå er den kjent som fenylketonuri eller bare PKU.

Forskere som jobber hos Nutricia. Mannen på bildet er ikke Asbjørn Følling.

Det tok mange år å avdekke den fulle sammenhengen mellom fenylalanin og skadevirkningene av høye nivåer og hvordan sykdommen kan unngås. Viktigheten av å starte tidlig med et kosthold uten fenylalanin ble avdekket. Føllings arbeid dannet grunnlaget for det som nå kalles Nyfødtscreeningen, en blodprøve som tas av nyfødte i tredje levedøgn og som avdekker en rekke sjeldne sykdommer.

Asbjørn Følling mottok mange priser og utmerkelser for sitt arbeid.

Diett og ernæring ved Føllings sykdom

PKU behandles med et livslangt kosthold med lavt innhold av protein, for å unngå høye nivåer av fenylalanin i kroppen. Men siden kroppen trenger proteiner må de i tillegg ta proteinersatning for å dekke kroppens daglige behov for protein.