Tips til overnatting hos venner

Å sove over hos en venn kan være både morsomt og litt spennende. Hvis det er første gangen som den andre familien tar seg av barnet ditt, kreves det litt forberedelser for at alt skal gå smidig. Her finner du noen tips.

Før overnattingen

Fortell i korte trekk for vennens foreldre hva PKU er. Kanskje kommer de i begynnelsen til å bli litt nervøse og redde for å gjøre feil, så fokuser gjerne på at PKU ikke gir noen akutte symptomer som for eksempel en allergi kan gjøre.

Spør vennens foreldre hva de har tenkt til å spise, og tips om potetretter som for eksempel pommes frites eller stekt/kokt potet som er lett å kombinere med lavproteinmaten. Du kan til og med foreslå fredagsfavoritten taco. Fortell vennens foreldre at de ikke behøver å passe på at barnet ditt spiser en spesiell mengde mat. Deres oppgave er å passe på at det finnes lavproteinmat tilgjengelig, så avgjør barnet hvor mye han eller hun vil ha. Hvis det går an, kan dere forberede maten hjemme før overnattingen slik at den inneholder mindre fenylalanin enn vanlig. Da er det større rom for utskeielser hos vennen.

Hvis de har tenkt til å spise snacks, tips om at popcorn og maischips er best for barnet ditt. Kanskje spiller det uansett ingen rolle for dem hva de kjøper. Forklar også at alle typer brus, saft og juice går bra forutsatt at de ikke inneholder aspartam. Om de har tenkt å spise is, gi forslag til is eller sorbet som barnet ditt kan spise eller kjøp med en pakke så alle kan smake.

Pakking av overnattingsbagen

Pakk med lavproteinprodukter som for eksempel pasta, melk og brød. Pass på at det er nok til at det holder til frokosten også. Vet barnet ditt godt selv hva hun/han kan spise og ikke? I tilfellet kan du fortelle det til vennens foreldre. Pakk også med proteinerstatning. Det enkleste er selvfølgelig om barnet ditt har en ferdigblandet type, men hvis ikke; gi vennens foreldre instruksjoner om hvordan de skal blande, og forklar at det ikke er noen fare om det blir litt for mye eller litt for lite en gang i blant.

Generelt er det bra å avdramatisere uten at det behøver å gi mindre respekt for PKU. På den måten kan vennens foreldre slappe av, noe som øker sjansen for at det blir en vellykket overnatting. Og husk; det er først og fremst vi voksne som syns at maten er så viktig når vi skal omgås. Barn er ofte fornøyde så lenge de ikke trenger å være sultne. De vil kanskje helst bygge hytter, leke med Lego, eller spille dataspill.

 

Informasjonen på denne siden er på ingen måte ment å erstatte omsorg, råd og medisinsk tilsyn av helsepersonell. Din kliniske ernæringsfysiolog og/eller lege vil gi deg råd om alle aspekter knyttet til håndtering av din metabolske sykdom for deg og din familie. Rådfør deg alltid med helsepersonell før du gjør endringer i kostbehandlingen din.