Tips til barneselskap og «proteinallergi»
PKU skal selvfølgelig ikke være noe hinder for et morsomt barneselskap, uansett om det er hjemme eller hos venner. Her kommer noen tips til et vellykket selskap.
Selskapets godsaker
Hvis det er mulig kan det være hyggelig med et kakebord der barnet med PKU kan spise det meste, for eksempel en herlig fargerik fruktsalat eller sorbet.
Et annet alternativ er å gjøre i stand en vanlig kake til de andre barna, og en liten egen kake med lys og pynt til bursdagsbarnet, kanskje servert på en litt større tallerken og med kakepapir så det ser ekstra fint ut. Det kan også være morsomt å servere lavproteinmuffins med frosting og skåler med strøssel, så alle kan lage sine egne fine favorittmuffins. La barnet være med å velge hva som føles best for han eller henne. Prøv å servere god PKU-mat i stedet for å gjøre et unntak ved å gi ”vanlige” ting. Hvis ikke blir budskapet at PKU-maten er vondere og mindre festlig enn den ”vanlige” maten.
For oss voksne er selve kaken og maten ofte viktigere enn hva det er for barnet. Ofte står det igjen tallerkener med rester av både kake, pølser og boller på bordet mens barna stormer i vei for å leke. Sats heller på å planlegge gode leker i stedet for å sette listen så høyt når det kommer til kakene. Leker er garantert proteinfrie!
Tips til leker
- Omvendt gjemsel: Ett barn gjemmer seg, resten leter.
- Sett halen på grisen: Tegn en gris på et stort papir og fest på en vegg. Sett en hale i form av en hyssingstump på en bit heftemasse og la ett og ett barn med bind for øynene prøve å sette halen så nærme griserumpen som mulig. Den som kommer nærmest vinner.
- Danseleken: Alle barn danser til favorittmusikken. Så fort musikken stopper, skal alle fryse til statuer. Den som beveger seg sist må ut. Slik fortsetter man helt til det står igjen en vinner.
- For de som liker å småpusle: Klipp ut kroner i tykt farge papir. Ta frem penner, lim og paljetter på bordet, og la alle lage sin egen bursdagskrone.
Fiskedam eller skattejakt
Et selskap er ikke komplett før fiskedammen eller skattejakten er gjort, uansett hvor slitsomt det er for de som holder selskap. Her går det fint å finne godteri til posene som alle, som også barnet med PKU kan spise: Harde karameller, kjærlighet på pinne og sukkertøyt inneholder ofte mest sukker og minimale mengder protein. Lakris og sjokolade inneholder derimot mye protein og bør unngås. Forhør deg der de selger lavproteinvarer om de har noen tips.
Generelt gjelder det å velge innpakket godteri og annet godteri der man kan få informasjon om næringsinnholdet. I en næringsdeklarasjon står ingrediensene i fallende rekkefølge slik at den ingrediensen det er mest av står først. Hvis det for eksempel står melk eller hvetemel først, betyr det at innholdet av melk, og dermed også protein er relativt høyt.
Husk at godteri ikke er alt – både barn og foreldre synes det er stas med andre ting i posen, som f.eks.:
- Bokmerker
- Reflekser
- Fingerdukker
- Klistermerker
- Tatoveringer
- Ballonger
- Serpentiner
Invitert i bursdag
Snakk med foreldrene til det barnet som har bursdag. Hva har de tenkt til å servere? Hva kan dere bidra med for å komplettere slik at det blir mye godt for ditt barn også å velge mellom?
Tips om godteri til posene som også ditt barn kan spise. Hvis vertskapet ikke får til poser som passer alle, så spør om de kan dele ut posene rett før barna blir hentet. Da blir det ikke like tydelig at det er forskjellig typer godteri i godteposene.
Fest i barnehagen eller på skolen
I mange barnehager og skoler har man sluttet å feire fødselsdager med is eller kake. Istedenfor får bursdagsbarnet andre morsomme ting som fødselsdagskrone og fødselsdagsstol. Spør hvordan bursdagene feires i ditt barns barnehage eller skole.