Tips når du skal på leirskole

Leirskole og andre overnattingsturer kan være mer eller mindre lett å kombinere med PKU. En villmarksleir med lange gåturer og matlaging over åpen ild, er for eksempel en betydelig større utfordring enn en leir på et bestemt sted med et kjøkken og en kokk som kan forberedes på å lage PKU-mat god tid i forveien.

Informer ledere og matansvarlige i god tid i forveien hva PKU er, og hva det innebærer rent praktisk. Det enkleste er å bli enige om en grei meny for turen, gjerne med hjelp fra klinisk ernæringsfysiolog, og gi den til de matansvarlige. Da kan de bestille varer og forberede seg i forkant. Tips dem gjerne om baser til måltider som er enkle å lage i en lavproteinvariant som for eksempel retter med poteter, pannekaker og taco. Fortell også at dere kommer til å levere den mengden lavproteinprodukter og proteinerstatning som det kommer til å være behov for i løpet av uken. Pass på at det finnes mer enn nok lavproteinprodukter og gjerne ekstra brød for å minske risikoen for at barnet går sulten. En tur med mye aktivitet kan gi større appetitt enn ellers.

Mer enn frokost, lunch og middag

Finn ut hvilke flere situasjoner utover hovedmåltidet det kommer til å være mat til stede. Kommer det til å være noen utflukter? Skal det være noen form for fest? Fortell gjerne hva slags type snacks som fungerer, kanskje bestemmer de seg for å servere det samme til alle. De andre trenger jo ikke få vite at de får maischips og popkorn i stedet for potetchips bare fordi proteininnholdet er lavere. Fortell også hvilken is som går bra i tilfellet det skal serveres dessert. For eksempel sorbet uten eggehvite eller havreis.

Hvis det kommer til å være en kiosk i nærheten av leiren kan du finne ut hva slags utvalg som finnes der. Om det ikke finnes noe som passer ditt barn kan du pakke ned et eget kiosklager til de gangene andre går og handler.

Å prate om PKU

Man må selv bestemme hvor mye man vil fortelle til de andre på turen. Proteinerstatningen og at det ligger annen mat på tallerken skaper nok både nysgjerrighet og spørsmål. Det kan være fint å ha to, tre setninger på lager som man kan si til de som spør. Kanskje har dere allerede en grei måte å forklare det på. PKU er jo noe veldig uvanlig, så hvis man syns det er gøy å fortelle så finnes det helt sikkert mange som syns det er spennende å høre om hvordan hverdagen er for en som har PKU.

 

Informasjonen på denne siden er på ingen måte ment å erstatte omsorg, råd og medisinsk tilsyn av helsepersonell. Din kliniske ernæringsfysiolog og/eller lege vil gi deg råd om alle aspekter knyttet til håndtering av din metabolske sykdom for deg og din familie. Rådfør deg alltid med helsepersonell før du gjør endringer i kostbehandlingen din.