Tips når man skal ut på reise

Med god planlegging trenger ikke PKU være et hinder for å reise og oppleve andre deler av verden. Her finner du informasjon om hva som kan være lurt å tenke på før en reise.

Proteinerstatning og mat på reisen

Husk å bestille nok proteinerstatning i god tid før avreise. Det er ikke mulig å hente ut proteinerstatning på apotek i utlandet med en norsk resept, og de som produserer din eller ditt barns proteinerstatning har heller ikke mulighet til å sende produkter.

Hvis dere skal være borte lengre tid, kan det være lurt å velge en proteinerstatning i pulverform for at bagasjen ikke skal bli for tung. Prøv i tilfellet ut den nye proteinerstatningen i god tid før reisen for å være sikker på at du/ditt barn liker den.

Pakk gjerne ned så mye som mulig av proteinerstatningen i håndbagasjen i tilfellet den innsjekkede bagasjen forsvinner eller blir forsinket.

Maten på flyet

Spesialkost for fly bestilles samtidig som reisen bestilles. Ettersom lavproteinkost er så uvanlig, kan man ikke stole på at man får den maten man trenger. Ta derfor med en ordentlig matpakke for sikkerhets skyld.

Maten der dere bor

Det gjør det mye enklere om dere bor et sted der det er eget kjøkken slik at det er mulig å lage en del av maten selv. Man kan ikke regne med å finne lavproteinprodukter på feriesteder, så pass på å ta med så mye som mulig av lavprotein ris, pasta, brød og liknende. Vakuumpakket brød og knekkebrød kan være egnet til å ha med seg på tur. Dette kan kombineres med gode grønnsaker, rotgrønnsaker, frukt og bær som finnes på stedet.

Skal dere bo på et hotell med buffétmat, kan det være en god ide å ringe på forhånd og høre hva slags mat som pleier å være i buffeten. Kanskje kan noe av det settes sammen til en rett, og kanskje går det også an å be kokken koke en porsjon lavproteinpasta hvis dere har det med dere. Det skader ikke å spørre. Det kan også være lurt å ta med en mattermos og plastbokser til å oppbevare maten i når dere skal på utflukt.

Godkjennelser og legeerklæring

For å ta flytende proteinerstatning gjennom sikkerhetskontrollen som håndbaggasje kreves det legeerklæring. Skal dere reise til utlandet er det lurt å ha med en legeattest på engelsk. Be PKU-teamet om å lage en slik i god tid før avreisen. Her skal det stå hvilke spesialprodukter som trengs, slik som proteinerstatning, lavproteinprodukter og eventuelle tabletter, og hvorfor dette er nødvendig. Det kan hende at du må vise dette frem i tollen. Iblant kan tollpersonalet være skeptiske, andre ganger trengs ikke engang godkjennelsen å vises frem. Men husk at selv om det går uten problemer en gang, så betyr ikke det at det går like greit neste gang. Godkjennelsen er altså helt nødvendig for en så smidig reise som mulig.

Ekstra baggasje

Det er ikke sikkert at du får ta med ekstra bagasje uten å betale ekstra, selv om du har en godkjennelse som presiserer at produktene i bagasjen inngår i behandlingen av PKU. For å vite hva du har i vente, er det best å ta kontakt med flyselskapet som du skal reise med, og finne ut hvilke regler som gjelder for den flyturen dere skal være med på.

Blodprøver

Det er mulig å ordne blodprøver i utlandet, men det er ikke sikkert at det trengs. Det avhenger av hvor lenge dere har tenkt til å være borte, og hvilken tilstand barnet ditt befinner seg i. Små barn er for eksempel mer følsomme enn større barn. Ta med det vanlige blodprøveutstyret, ta prøver som vanlig, og send til PKU-laben hjemme i Norge. PKU-teamet kan avgjøre om det er nødvendig at dere sender hjem blodprøver, og i tilfellet hvordan prøvesvarene skal gis.

Sjekkliste før reisen

  • Bestill helst bosted med tilgang til eget kjøkken.
  • Bestill hjem proteinerstatning og lavproteinprodukter i god tid før avreise.
  • Pakk så mye proteinerstatning og lavproteinprodukter som mulig i håndbaggasjen. Fordel om mulig resten av produktene på flere kofferter i tilfelle en forsvinner under reisen.
  • Husk europeisk helsetrygdkort hvis du skal besøke et EØS-land eller Sveits. Dette kan bestilles på nett.
  • Be PKU-teamet om en legeerklæring til tollen/sikkerhetskontrollen i god tid før avreise.
  • Spør andre med PKU om de har erfaringer, råd og tips fra stedet dere har tenkt å besøke.
  • Pakk med en mattermos til utflukter.
  • Lag klar en skikkelig matpakke på avreisedagen.
  • Hvis det er nødvendig med blodprøver underveis, ta med utstyr til dette.

Den Norske PKU forening har også reiseråd. Linken finner du her.

 

Informasjonen på denne siden er på ingen måte ment å erstatte omsorg, råd og medisinsk tilsyn av helsepersonell. Din kliniske ernæringsfysiolog og/eller lege vil gi deg råd om alle aspekter knyttet til håndtering av din metabolske sykdom for deg og din familie. Rådfør deg alltid med helsepersonell før du gjør endringer i kostbehandlingen din.