Sport og trening ved PKU

Når du trener trenger kroppen din ekstra energi. Maten du spiser hjelper deg til å prestere og bygge muskler istedenfor å bryte dem ned. For deg med PKU har muskelnedbrytning samme negative effekt som hvis du hadde satt deg ned og spist et stort stykke kjøtt. Derfor er det ekstra viktig å ta proteinerstatningen i sammenheng med trening.

Karbohydrater

Vi får energi fra mat gjennom karbohydrater, fett og protein. Det gjelder også PKU-maten, selv om mengden protein er mindre. Fra karbohydratene i maten får du energi som er lett for kroppen å bruke. Karbohydrater finnes for eksempel i lavproteinris, lavproteinpasta, lavproteinbrød, poteter, frukt, juice, saft og brus.

Vi har også en del karbohydrater lagret i leveren og i musklene, men dette lageret er bare nok til omtrent en times trening. Trener du lengre, trenger du å fylle på med karbohydrater under trening, for eksempel i form av karbohydratrik saft eller sportsdrikk. Etter treningen er det også viktig å fylle på med karbohydrater slik at karbohydratlagrene i kroppen fylles opp igjen. Dette gjør at du presterer bedre neste gang du trener. Hvis du ikke fyller ordentlig på, tar kroppen energi fra protein, altså fra musklene. Dette er både negativt for prestasjon og vedlikehold og oppbygning av muskler, men det kan også føre til at phe-verdiene dine stiger. Derfor er det lurt å gjøre det til en vane å spise for eksempel en banan eller drikke et glass juice eller sportsdrikk umiddelbart etter trening. Når du kommer hjem, må du fylle på igjen med et skikkelig måltid, for eksempel middag eller kveldsmat, alt etter når på dagen du trener.

Spar musklene!

Når du trener øker behovet for protein. Særlig når du trener styrketrening. Protein trengs nemlig som byggestener, blant annet for å bygge opp, reparere, og vedlikeholde muskelmassen. Men det er ikke slik at jo mer protein du spiser, jo lettere bygger du muskler. Kroppen klarer bare å nyttiggjøre seg av en viss mengde protein. Får du i deg mer enn dette, vil overskuddet bare brukes som energi eller lagres som fett. Så at du passer på å få i deg nok energi, er minst like viktig som et godt treningsresultat. Du bør ikke eksperimentere med arginin, forgreinede aminosyrer eller liknende før du har snakket med lege eller klinisk ernæringsfysiolog.

Som regel blir det økte proteinbehovet du får når du trener, dekket av din vanlige proteinerstatning. Men hvis det er slik at du trener mye, kan det hende at du må øke mengden proteinerstatning. Å øke inntaket av protein gjennom mat er sjeldent aktuelt ettersom det da er en risiko for at inntaket av phe blir for høyt. Prat med din kliniske ernæringsfysiolog som kan avgjøre hva som er riktig å gjøre for akkurat deg. Det kan variere fra person til person.

Viktige mellommåltider

Et par timer før trening er det lurt å spise et lite måltid. Trener du på kvelden har du kanskje rukket å spise middag før trening, men hvis du trener etter skole/arbeid, trenger du et mellommåltid. Det er også forskning som viser at det er bra å spise et lite måltid som gir både protein og energi både før og etter trening.
Her en noen eksempler på gode mellommåltider ved PKU:

  • Grøt med syltetøy, revet frukt, eller eplemos og havredrikk eller lavproteinmelk. Spis gjerne en skive lavproteinbrød med pålegg også.
  • Lavproteinpannekake med syltetøy og most banan
  • Brødskive med mettende pålegg, for eksempel kald kokt potet. Spis gjerne en frukt til.

Spør din kliniske ernæringsfysiolog om du bør ta proteinerstatning som mellommåltidet.

 

Informasjonen på denne siden er på ingen måte ment å erstatte omsorg, råd og medisinsk tilsyn av helsepersonell. Din kliniske ernæringsfysiolog og/eller lege vil gi deg råd om alle aspekter knyttet til håndtering av din metabolske sykdom for deg og din familie. Rådfør deg alltid med helsepersonell før du gjør endringer i kostbehandlingen din.