En pappa om å dra på ferie med PKU

– Vi har slektninger i ulike deler av verden, og har ikke latt PKU være et hinder for å fortsette å reise for å hilse på dem. Ofte går det bra, men for et par år siden havnet vi i en marerittsituasjon.

Vi skulle reise til London med mellomlanding i København. Som vanlig hadde vi planlagt alt nøye, vi hadde pakket proteinerstatning og mat til flyreisen i håndbagasjen og hadde godkjennelse for alt vi trengte å ha med oss. Men problemet var at vesken med all maten til reisen ikke kom med videre da vi byttet i København.

Vår reiseplan før vi visste at dette skulle skje, var at vi skulle reise videre til Paris etter to dager i England. Derfor håpet vi selvfølgelig at vesken skulle komme innen den tid. Flyselskapet ”lovet” at den skulle komme innen ett døgn. Men to dager passerte uten at vi så noen veske, og vi så ingen annen utvei enn å innstille flyet til Paris. Vi hadde panikk. Vår sønn hadde jo ikke noe proteinerstatning igjen å spise!

Det var jo ferietider også, og vanskelig å få tak i rett person. Men til slutt fikk vi i alle fall til en løsning med budbil som kom til oss med proteinerstatning direkte fra leverandørens fabrikk (som heldigvis var i England). Det kostet litt penger, men det var det verdt! Litt etter kom vesken..

Etter den opplevelsen har vi passet på å alltid ha et lite lager med lavproteinmat og proteinerstatning hos slektninger som vi besøker ofte. Det føles tryggest å gjøre det på den måten. Hvis vi reiser et annet sted, pakker vi lavproteinmat for minst to dager og all proteinerstatning for hele reisen (pluss litt ekstra) i håndbagasjen.

Et annet tips til alle som skal ut og reise er å google etter mulige steder å kjøpe lavproteinprodukter i nærheten av reisemålet. Noen ganger finnes det en hel del. I Oregon USA fant vi for eksempel en klinikk som solgte lavproteinpasta og til og med proteinerstatninger.

Ikke vær redd for å surfe rundt på nettet og finne andre med PKU ute i verden. Enten via PKU-foreninger eller på en annen måte. Hvis noen er på ferie i Norge og havner i samme knipe som oss, skulle vi gjerne ha hjulpet til. Det hadde bare føltes fint!