Hva er sondeernæring?

Sondeernæring er en måte å sørge for at kroppen får dekket sine næringsbehov. Sondeernæring er mat i flytende form som du får i deg gjennom en sonde. De næringsstoffene som finnes i sondeernæringen er tilsvarende de du ville fått gjennom normal mat, og de fordøyes også på samme måte. Sondeernæringen inneholder alle næringsstoffene du trenger slik som karbohydrat, protein, fett, vitaminer, mineraler og vann.


 • Alle har ulike ernæringsbehov. Den sondeernæringen som du har fått anbefalt er tilpasset dine behov som er avhengig av ulike faktorer, som høyde, vekt, aktivitetsnivå, medisinske tilstander, hjemmesituasjonen og om du fremdeles kan spise og drikke noe gjennom munnen. Det finnes mange ulike varianter sondeernæring som dekker forskjellige behov:

  • Lavt eller høyt energibehov
  • Med eller uten fiber
  • Høyere proteinbehov
  • Laktoseintoleranse eller melkeallergi

  Når du er på sykehuset kommer lege, sykepleier eller klinisk ernæringsfysiolog til å drøfte med deg hvilken type sondeernæring som best dekker dine behov og som vil sørge for at du får en optimal ernæringsbehandling.

 • Du kan få sondeernæring gjennom en av de følgende typer sonder:

  • Nasogastrisk sonde (NG)
  • Nasojejunal sonde (NJ)
  • Gastrostomisonde (f.eks. PEG)
  • Jejunostomisonde (f.eks. PEJ)

  Helsepersonell vil anbefale den sonden som passer best for deg.

  Gastrostomi- og jejunostomisonder er mindre synlige enn NG eller NJ, men plasseringen medfører et kirurgisk inngrep for å lage en stomi.

  NG eller NJ trenger ikke kirurgisk plassering men de er mer synlige og nedleggelse av disse kan medføre noe ubehag.

   

  Sondetype Hvor plasseres sonden? Når brukes den?
  Nasogastrisk (NG) ernæringssonde

   

  Gjennom nesen, nedover spiserøret og inn i magesekken Vanligvis for kortere perioder med sondeernæring  (6-8 uker)
  Nasojejunal (NJ) ernæringssonde Gjennom nesen, nedover spiserøret, gjennom magesekken og ned i tynntarmen (jejunum) Når man ikke tolererer mat i magesekken
  Gastrostomisonde (f.eks.PEG)

   

  Plasseres direkte inn i magesekken gjennom et lite snitt i buken. For langtidsernæring  (mer enn 6 uker)
  Jejunostomisonde  (F.eks. JEJ)

   

  Gjennom magesekk og ned i tynntarm eller direkte inn i tynntarm gjennom et lite snitt i buken. For langtidsernæring  (mer enn 6 uker)

   

 • På et tidspunkt kan helsepersonell anbefale at man erstatter PEG-sonden med en G-tube eller en såkalt knapp.

  Begge to er ballongsonder og de holdes på plass av vannfylte ballonger. De plasseres i en stomi som har grodd og sondene anbefales når man har et langtidsperspektiv på sondeernæringen.

Hvorfor sondeernæring?

Det kan være mange ulike medisinske årsaker til at sondeernæring er et godt alternativ, men alle har én ting til felles: Du klarer ikke å dekke dine ernæringsbehov gjennom det du spiser.

Les mer
 • Stomi

  En åpning fra utsiden av kroppen, gjennom huden, der ernæringssonden kommer inn i enten magesekk eller tynntarm (jejunum).