Melkeallergi eller laktoseintoleranse?

Når et barn reagerer på melkeprodukter, skyldes det nesten alltid melkeallergi. Laktoseintoleranse forekommer veldig sjelden blant spedbarn og barnehagebarn – dels fordi laktoseintoleranse ikke er spesielt vanlig i den norske befolkningen, og dels fordi symptomer på laktoseintoleranse svært sjelden oppstår før skolealder. Dette gjelder også hvis barnets foreldre har laktoseintoleranse. Det er derfor viktig å skille mellom melkeallergi og laktoseintoleranse. En laktosefri kost inneholder melkeprotein og kan innebære en fare for et barn som har melkeallergi.


Melkeallergi

Allergi i ordets rette forstand

 

Melkeallergi skyldes at kroppens immunforsvar reagerer på proteiner i melk.

Melkeallergi skyldes at kroppens immunforsvar reagerer på proteiner i melk. Symptomene kan i verste fall bli svært alvorlige, som at barnet får problemer med å puste. For å unngå en allergisk reaksjon kan ikke barnet spise mat som inneholder kumelk. Det er også viktig å unngå annen animalsk melk fordi proteinstrukturen er nokså lik den man finner i kumelk.

Laktoseintoleranse 

Nedsatt evne til å bryte ned melkesukker

 

Laktoseintoleranse skyldes at tarmens evne til å bryte ned melkesukker, også kalt laktose er nedsatt.

Laktoseintoleranse skyldes at tarmens evne til å bryte ned melkesukker, også kalt laktose, er nedsatt. Denne nedsatte evnen skyldes i sin tur mangelen på et enzym som kalles laktase, og kan for noen få føre til mageknip, luftdannelse eller diaré – symptomer som også opptrer ved melkeallergi. En viktig forskjell er at symptomer på laktoseintoleranse alltid bare rammer magen og aldri kan bli farlige for barnet.

Til forskjell fra barn med melkeallergi tåler barn med laktoseintoleranse ofte en liten mengde melk eller melkeprodukter som inneholder mindre laktose, f.eks. yoghurt og ost. Laktosefrie melkeprodukter inneholder like mye melkeprotein som vanlige melkeprodukter og skal derfor ikke gis til barn med melkeallergi.

Det er mye uvitenhet om forskjellen mellom laktoseintoleranse og melkeallergi, og selv innen helsevesenet kan det av og til forekomme feilaktige oppfatninger om dette. Vær alltid kritisk hvis barnet ditt får diagnosen laktoseintoleranse. Les mer her

*Kontakt helsestasjonen eller fastlegen hvis du er usikker eller bekymrer deg for barnets symptomer.

Innholdet på denne siden er produsert av Nutricia Norge AS for å gi informasjon og kunnskap om melkeallergi. Ta alltid kontakt med helsepersonell hvis du har mistanke om at barnet ditt har melkeallergi. Nutricia støtter WHOs anbefaling om at morsmelk er den beste føden for spedbarnet. Neocate og Pepticate er næringsmidler til spesielle medisinske formål. De skal brukes under medisinsk tilsyn etter nøye vurdering av øvrig ernæringsbehandling, inkludert amming.