ADHD & risiko for underernæring

Dårlig matlyst er en vanlig bivirkning ved ADHD-medisiner. Noen barn kan gå ned i vekt i så stor grad at det påvirker vekst og utvikling. Ta kontakt med lege hvis du er bekymret for vekttap hos barnet ditt.


Er ditt barn i risiko for underernæring?

Med fire enkle spørsmål fra PNST-spørreskjemaet kan du finne ut om barnet ditt kan være i risiko for underernæring.

Hvis du svarer «ja» på to eller flere spørsmål, bør du følge med på hva barnet spiser i en periode og snakke med helsepersonell for å sikre et balansert inntak av mat.

Forklaring til spørsmålene:

Q1: «I det siste», kan dekke en periode på 6 måneder eller dager

Q2: Har du lagt merke til at barnet spiser mindre enn vanlig?

Q4: F. eks. huslt, smalt, ansikt, ribbein og bein sees tydelig under huden

 

Last ned PNST-skjemaet her
Svar på hvert spørsmål ved å velge ja eller nei JA NEI
Har barnet hatt uønsket vekttap i det siste?
Har barnet hatt dårlig vektøkning de siste månedene?
Har barnet spist mindre enn normalt de siste ukene?
Er det tydelig at barnet har for lav vekt?
 • Barn som får ADHD-medisiner kan oppleve dårlig matlyst. Dette kan medføre at de kanskje ikke får nok av næringsstoffer som jern, sink, magnesium og vitamin D. Disse næringsstoffene er viktige for en sunn vekst og utvikling av hjernen. Mangel på riktig næring kan forverre ADHD-symptomer.

  Ta kontakt med lege hvis du er bekymret for at barnet ditt ikke får i seg nok næring.

 • Helsepersonell bruker vekstkurver for å følge barnets vekst og utvikling. Når barn har dårlig matlyst, har de høyere risiko for vekttap (eller mangel på vektøkning) og kan få vekstproblemer.

  Barn med vekstproblemer, kan ha en lavere høyde enn normalt. Næringsdrikker* kan hjelpe barn med å vokse i høyden, spesielt når problemet blir oppdaget tidlig nok. Jo tidligere det oppdages, desto større sjanse har barnet for å innhente normal høyde og ta igjen de andre barna i vekst.

  *Fortini er registrerte næringsmidler for spesielle medisinske formål ved kostbehandling av sykdomsrelatert underernæring hos barn og kan anbefales av helsepersonell som et næringstilskudd når det daglige matinntaket ikke er tilstrekkelig.

 • Det ekstra kaloribehovet barnet trenger avhenger av alder, kjønn, hvor mye det spiser og aktivitetsnivå. I tabellene kan du se hvor mange kalorier barnet ditt normalt trenger. Som et eksempel, hvis sønnen din er 6 år og veier 24 kg, vil hans daglige kaloribehov være 1749 (24 x 72,9 = 1749 kcal).

  Ta kontakt med lege hvis du er bekymret for at barnet ditt ikke får i seg nok næring.

BARNS KALORIBEHOV