ADHD & måltider

Selv om ADHD-medisiner kan gi dårlig matlyst, finnes det alternativer som hjelper barnet ditt med å få i seg de kaloriene og proteinene som det trenger. Lær mer om hvordan du kan øke barnets næringsinntak gjennom et sunt og variert kosthold.

 


Struktur & rutine med måltidsklokke

Du har sannsynligvis allerede strategier på plass for å komme deg gjennom de daglige gjøremålene på en så enkel måte som mulig.

For å hjelpe deg med rutiner rundt måltider, kan du skrive ut og henge denne måltidsklokken på familiens aktivitetstavle eller på kjøleskapet.

Tilpass måltidsklokken til barnet, barna eller til og med hele familien. Skriv, tegn eller fest klistremerker på klokken for å gjøre det morsomt og engasjerende, og ikke minst for å oppfordre barnet ditt til å delta aktivt i beslutningene.

Last ned måltidsklokken

Hvordan takler man dårlig matlyst?

Alle vil at barna skal spise sunt og riktig, slik at de vokser og utvikler seg. Men det kan være ekstra utfordrende hvis barnet ditt rett og slett har mistet lysten på mat.

Det finnes flere måter å få barnet til å spise mer på, også av den maten som støtter et sunt og variert kosthold.

Her er 4 tips for å takle dårlig matlyst.

Ta kontakt med lege hvis du er bekymret for at barnet ditt

 

Hvordan kan jeg få barnet til å spise mer kalorier og proteiner?

Det er ulike måter å øke barnets næringsinntak på, men som forelder til et barn med ADHD, vet du at det er ingen enkle snarveier.

Ta kontakt med lege hvis du er bekymret for at barnet ditt ikke får i seg nok næring.

*Fortini er registrerte næringsmidler for spesielle medisinske formål ved kostbehandling av sykdomsrelatert underernæring hos barn og kan anbefales av helsepersonell når det daglige  matinntaket ikke er tilstrekkelig

1. Mat med mye kalorier og/eller proteiner som f.eks kylling
2. Energirike sauser eller dressinger, som majones
3. Drikke med mer kalorier og vitaminer som melk eller fersk juice
4. Næringsdrikker som tilskudd* som f.eks Fortini*

Hold orden i kjøleskapet

Struktur, struktur, struktur. Hverdagen med et barn som har ADHD er hardt arbeid og krever rutiner. Her er et forslag på hvordan du kan organisere kjøleskapet ditt for å tilrettelegge maten til barnet.

Et organisert kjøleskap og kanskje en personlig hylle eller skuff til barnet, kan være til hjelp. Match i matfarger, hvis barnet ditt liker dette, i typer mat og i bokser med spiseklare og fristende matvarer. Skriv gjerne barnets navn på hyllen eller skuffen.

Forsikre deg om at «favorittmat» alltid er tilgjengelig, på nøyaktig samme sted i kjøleskapet, og at han enkelt kan finne sin Fortini* næringsdrikk.

Plasser Fortini belønningsskjemaet eller MÅLTIDSKLOKKEN i nærheten av kjøleskapet, for å motivere barnet ditt til å drikke Fortini.

*Fortini er registrerte næringsmidler for spesielle medisinske formål ved kostbehandling av sykdomsrelatert underernæring hos barn og kan anbefales av helsepersonell som et næringstilskudd når det daglige matinntaket ikke er tilstrekkelig.

Frokost før medisin

Hvis barnet ditt opplever dårlig matlyst fra medisinene, sørg for at frokosten spises før medisinene tas. Ulike barn trenger ulike rutiner. Gjør det som fungerer best for deg og din familie. Glem alle “burde gjøre..”. Alle gjør sitt beste!

Se om barnet ditt kan ha nytte av noen av frokosttipsene nedenfor:

Frokosten

 • Legg til favorittmaten som en del av frokosten
 • Sett frem energirik drikke ved siden av maten eller som et fullt måltid, f.eks. smoothie eller næringsdrikk som Fortini*
 • Del opp frokosten i små porsjoner

Omgivelsene rundt frokosten

 • Prøv å la barnet spise på rommet sitt
 • Barnet kan lytte til en lydbok eller musikk, eller se på en film
 • Sitt sammen med barnet ditt under frokosten

*Fortini er registrerte næringsmidler for spesielle medisinske formål ved kostbehandling av sykdomsrelatert underernæring hos barn og kan anbefales av helsepersonell når det daglige  matinntaket ikke er tilstrekkelig

Lunsj på skolen

Barn som har dårlig matlyst fra ADHD-medisiner, kan ha problemer med å få i seg nok næringsrik mat.

Å sikre at barnet spiser nok i løpet av dagen kan være en utfordring når han er i barnehagen eller på skolen, og du ikke er der for å følge med på hva barnet spiser eller drikker.

Du trenger en løsning som både du og barnet er fornøyd med: En løsning som både er næringsrik og som er enkel å ta som et mellommåltid eller som en del av lunsjen.

Tid for middag

Noen barn kan gå hele dagen uten å spise eller spise veldig lite. Men når effekten fra ADHD-medisinen dabber av mot kvelden, kan de føle et enormt behov for mat og søtt. Enkelte barn kan  oppleve at appetitten først kommer tilbake sent på kvelden.

Et barn kan gå glipp av så mye som 10-25 % av sitt daglige behov* ved å hoppe over ett måltid i løpet av dagen.

Ved å tilrettelegge for middag bestående av mat som er rik på kalorier og/eller protein, eller som er tilsatt næringsdrikk, kan man bidra til å delvis kompensere og bedre dekke barnets daglige næringsbehov.

*Basert på behov 10 år gammel gutt ca. 2150 kcal per dag.

Kveldssnacks – ekstra kalorier før leggetid

Barnet ditt spiser kanskje ikke hele dagen på grunn av dårlig matlyst. Men om kvelden, når medisineffekten dabber av, tar matsuget over. Ofte kan det være et sug etter de mindre sunne alternativene.

Har barnet ditt «godtesug» når matlysten kommer tilbake sent på kvelden? Eller våkner han sulten om natten?

Sannsynligvis har barnet allerede sine klare preferanser for kveldsmaten. Hvis du passer på å gi en proteinrik matbit før leggetid, er det store sjanser for at han vil sove bedre gjennom natten.

Omtrent en halvtime før leggetid kan du prøve å gi barnet en kopp med varm melk, havregryn med melk eller en kyllingssandwich.

Se våre oppskrifter for mer informasjon
 • Hvis du er bekymret eller føler deg stresset over at barnet ikke får i seg nok mat, er du ikke alene. Fordi nedsatt appetitt er en av de vanligste bivirkningene ved ADHD-medisiner, er det mange foreldre som deler dine bekymringer. Hør med den lokale ADHD-foreningen om de tilbyr informasjon eller kurs rundt temaet. Kanskje finner du andre foreldre i samme situasjon og som allerede har gjort seg noen gode erfaringer.

  Ta kontakt med lege hvis du er bekymret for at barnet ditt ikke får i seg nok næring.

 • Næringsdrikker er ernæringsmessig komplett for å gi barnet ditt de kalorier, proteiner, vitaminer og mineraler som trengs for å støtte optimal vekst og utvikling.

  Les mer om næringsdrikker for barn