Smaksforandringer hos pasienter med kreft

Forekomst og konsekvenser av smaksforandringer

  • Opptil 70% av kreftpasienter opplever smaksforandringer under behandling1.
  • Bitre, metalliske og andre smaker som kan forårsake kvalme, samt en følelse av munntørrhet, er vanlige bivirkninger etter cellegift eller strålebehandling2-4.
  • Ernæringsstatus påvirkes negativt av sensoriske endringer, hvilket leder til en økt vektnedgang5.

 

Utviklet i samarbeid med kreftpasienter

Pasienter med kreft ble rekruttert av onkologer ved UMCG, et ledende kreftsenter i Nederland. Hensikten var å imøtekomme kreftpasienters endringer i smakspreferanser, hvilket dannet grunnlaget for de nye smakene av Nutridrink Compact Protein.

Smakene er validert av 50 voksne kreftpasienter med ulike diagnoser og behandlingsmetoder.

Pasientfokusert utviklingsprosess

Pasientene gjennomførte en smakstest og skulle bedømme et flertall produkters helhetsinntrykk, samt sensoriske karakter. Via et omfattende spørreskjema ble også pasientenes sensoriske endringer siden starten av behandlingen kartlagt. De høyest prefererte variantene resulterte i utviklingen av 3 nye smaker til Nutridrink Compact Protein porteføljen.

Kjølende Røde bær: Inneholder montolderivat som gir en kjølende følelse.
Varmende Tropisk ingefær: Inneholder chiliderivat som gir en varmende følelse.
Nøytral: Ved hypersensitivitet ovenfor lukter og smaker. Gir ingen ytterliggere smak eller luktstimulanse

Tre nye smaksopplevelser utviklet i samarbeid med kreftpasienter

Tre nye smaksopplevelser utviklet i samarbeid med kreftpasienter

Nutricia lanserer Nutridrink Compact Protein i tre nye smaker, utviklet for å imøtekomme smaksforandringer hos kreftpasienter.

Les mer om de nye smakene og produktene her

Nutricia skreddersydde løsninger til pasienter med kreft

Referanser

(1) Spotten et al. Subjective and objective taste and smell changes in cancer. Annals of Oncology 2017; 28: 969–984.
(2) Epstein JB, Barasch A. Taste disorders in cancer patients: pathogenesis, and approach to assessment and management. Oral Oncol 2010; 46(2): 77–81.
(3) McGreevy J, Orrevall Y, Belqaid K et al. Characteristics of taste and smell alterations reported by patients after starting treatment for lung cancer. Support Care Cancer 2014; 22(10): 2635–2644.
(4) Turner et al. Review of the complications associated with treatment of oropharyngeal cancer: A guide to the dental practitioner. Quintessence Int. 2013; 44(3): 267–279.
(5) Brisbois et al. Characterization of Chemosensory Alterations in Advanced Cancer Reveals Specific Chemosensory Phenotypes Impacting Dietary Intake and Quality of Life. Journal of Pain and Symptom Management Volume 41, Issue 4, April 2011, 673-683.
(6) Data on file: Sensory Study 2018.