Endringer i smak- og luktesans?

Kreft i seg selv, kjemoterapi, strålebehandling og ulike reseptbelagte medisiner kan alle føre til at mat smaker annerledes enn tidligere. Pasienter med kreft kan for eksempel oppleve bitre og metalliske smaker, kvalme og en følelse av munntørrhet. Noen pasienter med kreft føler et behov for å tilsette maten ekstra krydder fordi smaker kjennes mindre intense, mens andre blir hypersensitive for lukter og smaker.

Her en noen eksempler på hvilke endringer i smak- og luktesans pasienter med kreft kan oppleve i forbindelse med sykdommen:


På grunn av smaksforandringer etter cellegiften, likte jeg ingenting. Jeg kjente ikke lengre sultfølelse og mistet appetitten.

1 til 2 dager etter strålebehandlingen begynner, smaker maten mer bittert og mindre intenst. Jeg må bruke mer krydder for å gjøre maten smakfull.

Etter strålebehandlingen har smakene mine endret seg. Det jeg likte tidligere er ikke lenger like smakfullt. Hvordan skal jeg imøtekomme dette?

 

Mat smaker ikke godt lenger. Jeg blir ofte kvalm når jeg spiser.

Løsninger, hvis du opplever endringer i smak og lukt

Nutricia har utviklet 3 unike Nutridrink Compact Protein smaker sammen med pasienter med kreft, for å imøtekomme de sensoriske endringene pasientene opplever. Disse er:

  • Kjølende Røde Bær, med mentol som gir en kjølende effekt.
  • Varmende Tropisk Ingefær, med varmende elementer fra naturlig chilipepper.
  • Nøytral, med en mild og nøytral smak.
Les mer om vår Nutridrink Compact Protein portefølje her

Hvis du har kreft og opplever smaksforandringer, og din lege, apotek eller kliniske ernæringsfysiolog samtidig har anbefalt næringsdrikker, kan det være lurt å vurdere disse tre smakene.