Amming på melkefri diett

Noen barn som er allergiske mot kumelkprotein er så følsomme for proteinet at de reagerer på rester av melkeprotein i morsmelk hvis den ammende moren har fått i seg melkeprodukter.

Dette gjelder langt ifra alle melkeallergiske barn, men det hender at mor får råd fra helsepersonell om å unngå melk i noen uker for å se om det har positiv effekt på barnets symptomer. Hvis det fungerer, kan det hende mor må fortsette på melkefri kost. Nedenfor finner du råd fra klinisk ernæringsfysiolog, Sara Ask fra Sverige.

Rådene gir en veiledning til en kumelkproteinfri kost for de som har fått anbefalt melkefri diett av lege/ernæringsfysiolog. Rådfør deg alltid med barnets lege om hvor strengt kosthold du har behov for å følge.

Du bør alltid ta kontakt med helsestasjon eller lege hvis du har mistanke om at barnet ditt har melkeallergi. Du bør få en henvisning til en barnelege som kan gjøre videre utredning for å vurdere om barnet har kumelkallergi. Denne nettsiden kan aldri erstatte kontakt med helsepersonell.


Hvorfor er det ikke nok å bruke laktosefrie produkter?

Når man ammer går små mengder protein fra maten moren spiser over i brystmelken. Om et ammende barn får plager av at mor spiser melkeprodukter er det melkeprotein og ikke melkesukkeret (laktose) som forårsaker ubehaget. Laktosefrie produkter basert på melk inneholder like mye melkeprotein som vanlige melkeprodukter og kan derfor ikke inngår i en melkeproteinfri kost.

Laktoseintoleranse debuterer som regel ikke før tidlig skolealder og er ingen allergi, men en begrenset evne til å bryte ned laktose.

Forslag til god melkefri mat

Tradisjonell norsk mat inneholder ofte melk i en eller annen form, men det finnes også mye god mat som ikke inneholder melk! Når det gjelder frokostblanding, müsli, leverpostei, pølse, kjøttboller og lignende produkter har de fleste matprodusenter informasjon om allergener på sine produkter og nettsider. Da er det enkelt å se hvilke produkter som er melkerfrie og det finnes flere alternativer enn man skulle tro!

Frokost

Smoothie laget av frukt eller havredrikk, skivet avocado, melkefritt brød (forslag til pålegg kommer under), melkefrie pannekaker, havregrynsgrøt med havre-/soyadrikk og syltetøy, eller eplemos, havre – eller soyayoghurt med melkefri frokostblanding, egg, omelett uten melk, fruktsalat, fruktsuppe/krem

Liker du ikke svart kaffe?

Prøv med havre eller soya drikk. De kan også varmes/skummes

Matfett

Melkefri margarin (gjerne beriket med vitamin-D), eller matolje som rapsolje eller olivenolje. Det finnes flere typer margarin uten melk.

Pålegg

Naturlig melkefrie alternativer: Skivede grønnsaker som f.eks avocado, agurk og tomat, marmelade, skinke, kalkun, skivet egg eller kokt kald skivet potet. Guacamole, hummus, tapenade og ekte majones inneholder normalt ingen melkeprodukter.

Velg melkefritt alternativ (les innholdsfortegnelsen)

Margarin, leverpostei, kaviar, kjøttboller eller påleggspølse

 

Stuinger, sauser og rører

For å lage stuinger og saus kan du for eksempel bruke grønnsaksbuljong, sky av kjøtt eller fisk, havre/soya fløte eller kokosmelk. Lag gode rører med ekte majones eller av vegetabilske alternativer som creme fraiche laget av f. eks havre eller soya (ligger ofte i meieridisken).

Guacamole, hummus og tapenade er andre gode rører som normalt sett er melkefrie.

Kaker, boller og kjeks

Se i butikkens frysedisk, der finnes ofte melkefrie alternativer til ulike boller og kaker. Baker du selv, erstatter du smør med melkefritt margarin, melk med havre eller soyadrikk og erstatt fløte med alternativer som er laget på havre, kokos eller soya. Velg melkefri strøkavring og mørk melkefri sjokolade.

Praktiske tips til spesielle situasjoner

Når man er på reisefot, skal på restaurant eller er invitert på besøk, kan det hende man må tenke seg om litt ekstra. Her finner du tips til hva du kan gjøre i disse situasjonene.

PRAKTISKE TIPS

  • Juice og frukt er lett å få tak i, men for alternativer med litt mer næring kan det noen ganger være enklere å ta med seg mat hjemmefra. F. eks. pastasalat med grønnsaker og renskåret kjøtt, smoothie laget av frukt eller havredrikk.

  • Spesialkost til flyturen bestilles sammen med reisen, men skal du reise langt kan det være en ide å ta med egen mat for sikkerhets skyld. Du finnes mer informasjon om hva du kan ta med deg på flyet på hjemmesiden til flyplassen du skal reise fra. En mat-termos er fint å ha med på utflukter for egenlaget mat.

  • Større cafe- og matkjeder har som regel god informasjon om innholdet i maten når man spør. Det pleier som regel å finnes melkefrie alternativer, samt melkefri kaffe latte, juice og frukt.

  • Fremhev at maten må være fri for melkeproteiner og ikke bare laktose. Gi tips om melkefrie retter eller produkter eller tilby deg  å ta med egen mat om du føler deg usikker.

  • Restauranter må kunne oppgi om maten de serverer inneholder melk og de kan ikke skylde på uvitenhet. Fremhev for sikkerhets skyld at maten må være fri for melkeproteiner, ikke laktose og be gjerne servitøren om å gjenta bestillingen din så du vet at du har blitt oppfattet på riktig måte

  • Se i butikkens frysedisk, der finnes ofte melkefrie alternativer til ulike boller og kaker. Baker du selv, erstatter du smør med melkefritt margarin, melk med havre eller soyadrikk og erstatt fløte med alternativer som er laget på havre, kokos eller soya. Velg melkefri strøkavring og mørk melkefri sjokolade.

TIPS OG GODE RÅD:

Hvilke fallgruver bør man unngå? Og hvilke triks kan man bruke for å gjøre livet uten melk så godt og næringsrikt som mulig?

 

Spør om hjelp: Har dere f.eks. besteforeldre tilgjengelig som er glad i å bake? Spør de om hjelpe! De har kanskje mer tid til å bake en runde med melkefritt brød eller noe annet godt. Samtidig lærer de seg å bake melkefritt.

Oppskrifts-tips: Lag en egen havresmoothie på f.eks. most banan, bær eller havredrikk. Alternativt kan havredrikk blandes med litt nektar eller juicekonsentrat. Kremet avocadodipp kan lages av most avocado, hvitløk og litt urtesalt. Til pannekaker kan melken erstattes med havredrikk. Tenk på å steke i rapsolje eller melkefritt margarin.

Naturlig melkefri mat: La deg inspirere av kokebøker fra andre kulturer der melk, ost og smør er en sjelden ingrediens. F.eks kinesisk, vietnamesisk, japansk, thailandsk eller koreansk mat.

Skjulte fallgruver: Potetgull, sjokolade, kjøpte marengser, panert mat, pulversaus/suppe og andre halv og helfabrikata kan inneholde melk, så les innholdsfortegnelsen. Det er nokså enkelt å velge melkefrie matvarer, men for så steke maten i smør ved et uhell.

Hvorfor kan vi ikke bruke laktosereduserte produkter? Når du ammer går små mengder proteiner fra maten du spiser over i brystmelken. Hvis et ammende barn får ubehag at av mor spiser melkeprodukter, er det melkeprotein og ikke melkesukkeret (laktose) som forårsaker ubehaget. Laktosefrie produkter basert på melk inneholder like mye melkeprotein som vanlige melkeprodukter og kan derfor ikke inngå i en melkeproteinfri kost. Laktoseintoleranse debuterer vanligvis i tidlig skolealder og er ikke en allergi, men er en begrenset evne til å bryte ned laktose.

Kontakt med ernæringsveileder – Et melkefri diett har en risiko for å bli for lav på energi og næringsmidler som B-vitaminer, D-vitamin og kalsium, da du som ammer har et stort næringsbehov. Det er en utfordring å amme, leve på spesialkost og samtidig få i seg tilstrekkelig av det som trengs for å ha energi til livet med et lite barn. Be om å få snakke med en ernæringskyndig for veiledning og råd som er tilpasset for deg og dine behov.

LES INNHOLDSDEKLARASJONEN

Gjør det til en vane alltid å lese innholdsdeklarasjonen. I henhold til EUs merkeregler skal det alltid framgå av ingredienslisten om en matvare inneholder melk. Vær oppmerksom på følgende ord, fordi melk kan inngå i disse produktene.

Mat som selges i løs vekt, trenger ikke deklareres på samme måte som ferdigpakket mat. Man kan heller ikke være sikker på at matvarer som selges i løs vekt, ikke har kommet i kontakt med melk på noen som helst måte. Derfor er innpakket mat sikrest. Saue-, geite- og bøffelmelk inneholder protein som ligner kumelkprotein, og bør derfor ikke brukes når man skal unngå kumelk.

*Laktose som ingrediens i medisin er ren og trenger ikke unngås

Animalsk fett Kvarg (Kesam) Ost
Brunost Laktose* Prim
Cottage cheese Margarin Rømme
Crème fraîche Melk (-pulver) Skummetmelk (-pulver)
Fetaost Melkealbumin Smør
Ferskost Melkeeggehvite Smøreost
Fløte (-pulver) Melkeprotein Strøkavring
Is Melkesjokolade Surmelk og surmelksprodukter
Kasein/kaseinat Mykost Tørrmelk
Kjernemelk Myse Velling
Kulturmelk Nougat Yoghurt
Tannpasta

Innholdet på denne siden er produsert av Nutricia Norge AS for å gi informasjon og kunnskap om melkeallergi. Ta alltid kontakt med helsepersonell hvis du har mistanke om at barnet ditt har melkeallergi. Nutricia støtter WHOs anbefaling om at morsmelk er den beste føden for spedbarnet. Neocate og Pepticate er næringsmidler til spesielle medisinske formål. De skal brukes under medisinsk tilsyn etter nøye vurdering av øvrig ernæringsbehandling, inkludert amming.