Kosthold og ernæring ved kreft

Vekttap ved kreftbehandling

Kreft som sykdom, og behandling av kreft, kan sette kroppen under et enormt press, noe som fører til at næringsbehovet til pasienter med kreft er høyere enn hos en frisk person.

Når du har kreft og samtidig opplever vekttap, mister du ikke bare fett, men du mister også proteiner fra musklene. Vekttap og tap av muskelmasse kan ha negativ påvirkning på funksjonsnivået. Underernæring kan også påvirke immunforsvaret, og øke risikoen for komplikasjoner og infeksjoner, noe som kan føre til utmattelse og apati. Opprettholdelse av kroppsvekt og muskelmasse er derfor viktig for å kunne gjennomføre kjemoterapi, strålebehandling og kirurgiske inngrep som planlagt. I enkelte tilfeller kan det være nødvendig med bruk av sondeernæring, eller såkalt enteral ernæring, for å sikre et nødvendig kosthold for pasienter med kreft.

Ved en kreftdiagnose er ofte ernæringsbehovet større enn appetitten. Mange pasienter med kreft opplever svekket appetitt, smaksforandringer og kvalme som bivirkninger av behandlingen, noe som kan gjøre det vanskelig å spise tilstrekkelig. Det kan derfor være en god ide å få i seg næring med høyt innhold av energi, og spesielt protein. Ved svelgebesvær og smerter/ubehag i munn og svelg kan Nutridrink næringsdrikker fungere som et godt supplement til vanlig mat.

Ernæring ved kreft dame

Ernæring ved kreft mat

Energi og protein

Energi, også kalt kilokalorier (kcal) eller kilo joule (kJ), utgjør drivstoffet som kroppen trenger for å fungere. Energi kommer fra karbohydrater, fett og protein.

Når det gjelder å opprettholde kroppsvekten er fett det næringsstoffet som bidrar med mest energi. Det kan derfor være bra å spise mat med høy andel av fett som for eksempel smør, olje eller fløte.

Protein er avgjørende for å bygge og opprettholde muskler. Når du har en kreftdiagnose, kan du trenge opp mot 50 % mer protein for å opprettholde muskelmassen og styrken. Protein finnes i blant annet egg, kjøtt, belgvekster, fjærkre og meieriprodukter som ost og yoghurt.

Hvis det er vanskelig å dekke behovet for energi og protein gjennom et vanlig kosthold kan legen din eller en klinisk ernæringsfysiolog anbefale deg å bruke næringsdrikker som et tilskudd til vanlig mat.

Nutridrink Næringsdrikker

Næringsdrikker er energi – og proteinrike drikker, og er registrert som næringsmidler til spesielle medisinske formål.

Næringsdrikker fra Nutricia inneholder energi, protein, karbohydrater, fett og alle vitaminer og mineraler i et lite volum. De er derfor et godt alternativ som tilskudd til vanlig mat for pasienter med kreft og kan være til god hjelp under sykdomsbehandling.

Nutricia tilbyr et bredt utvalg av næringsdrikker i mange gode smaksvarianter. Nutridrink Compact og Nutridrink Compact Fibre er ernæringsmessige komplette næringsdrikker, som betyr at de kan brukes som eneste næringskilde.

Nutridrink Compact Protein er en spesialutviklet tilskuddsdrikk til pasienter med økt proteinbehov og er godt egnet ved smaksendringer.

Alle Nutridrink Compact variantene kommer i et lite volum på 125ml og er et godt alternativ til pasienter som sliter med å innta hele volumet på 200ml.

Nutridrink 2 kcal og Nutridrink Protein er energi og proteintette næringsdrikker som kan benyttes som eneste kilde til ernæring ved høyt proteinbehov. Les mer om Nutridrink her.

Legen din kan foreskrive næringsdrikker fra Nutricia.

Næringsdrikker kan kjøpes på apoteket.

Snakk med legen din, klinisk ernæringsfysiolog eller apotek hvis du opplever vekttap ved sykdom. 

Nutricia Nutridrink onkologi

Smaksendringer under sykdom og behandling

Kreft i seg selv, kjemoterapi, strålebehandling og ulike reseptbelagte medisiner kan alle føre til at mat smaker annerledes enn tidligere. Pasienter med kreft kan for eksempel oppleve bitre og metalliske smaker, kvalme og en følelse av munntørrhet. Noen pasienter med kreft føler et behov for å tilsette maten ekstra krydder fordi smaker kjennes mindre intense, mens andre blir hypersensitive for lukter og smaker.

Nutricia har utviklet 3 unike Nutridrink Compact Protein smaker sammen med pasienter med kreft, for å imøtekomme de sensoriske endringene pasientene opplever. Disse er:

  • Kjølende Røde Bær, med mentol som gir en kjølende effekt.
  • Varmende Tropisk Ingefær, med varmende elementer fra naturlig chilipepper.
  • Nøytral, med en mild og nøytral smak.

Hvis du har kreft og opplever smaksforandringer, og din lege, apotek eller kliniske ernæringsfysiolog samtidig har anbefalt næringsdrikker, kan det være lurt å vurdere disse tre smakene.

Les mer om disse tre smakene

Pårørende til en pasient med kreft

Omgivelsene kan påvirke hvor mye en pasient med kreft spiser. Som pårørende til en person med kreft kan du hjelpe til ved å holde et øye med vekten og næringsinntaket. Det er likevel viktig som pårørende å ikke legge unødvendig press på pasienten, for å unngå å påvirke matlysten negativt. Det kan være en god ide å skape et miljø som har en positiv innvirkning på matinntak når det gjelder hovedmåltider og mellommåltider, enten de består av mat eller næringsdrikker.

Les mer

Kosthold og ernæring ved sykdom

Ved sykdom kan behovet for ernæring være større enn apetitten

Les mer

Hvordan kan Nutridrink hjelpe?

Nutridrink ernæringsdrikker kan være til hjelp når ditt næringsinntak er synkende eller ikke dekker ernæringsbehovet ditt i en periode med nedsatt styrke eller alvorlig sykdom

Les mer

Smaksforandringer hos pasienter med kreft

Pasienter under behandling for kreft kan oppleve smaksforandringer som følge av for eksempel cellegift eller strålebehandling. Nutricia har derfor utviklet nye smaker for å imøtekomme disse utfordringene

Les mer

Her kan du bestille våre produkter

Finn våre produkter i apotekenes nettbutikker og få produktene levert helt hjem

Les mer
Print Side