Epilepsi & Ketogen diett
Epilepsi er den vanligste nevrologiske lidelsen og kjennetegnes av forstyrrelser i hjernens elektriske signaler. Sykdommen kjennetegnes av tilbakevennende anfall. WHO estimerer en prevalens på rundt 1% av den globale befolkning (1). Legemidler er det mest fortrukne behandlingsalternativet for epilepsi. Dessverre er det en del pasienter som ikke oppnår anfallsreduksjon med disse. Da kan ketogen diett være et godt alternativ. At et fettholdig kosthold kan ha stor effekt på epilepsi og andre epilepsirelaterte diagnoser har vært kjent i lang tid.
De fleste pasienter med epilepsi responderer bra med anti-epileptisk medisinering (2). For de 20-30% av pasienter som ikke responderer (3), kan ketogen diett være et godt alternativ. Selv om diettens mekanisme enda ikke er forstått fullt ut, kan ketogen diett være en effektiv måte å redusere eller i beste fall motvirke anfall (4-8).
Ved å etterligne metabolismen ved langvarig fasting, vil en pasient på ketogen diett begynne å skape energi ved å forbrenne fettet i kosten først, istedenfor fra karbohydratene, som er den mer vanlige energikilden (9).
Det er ulike varianter av ketogen diett. Klassisk, modifisert, MCT (Medium Kjedet Triglyceride) og lavglykemisk indeksdiett.
Anfallreduserende effekt er vist i flere kliniske studier. Ketogen diett bør vurderes hos farmkoresistente pasienter, dvs hvis det ikke oppnås tilstrekkelig effekt av 2-3 antiepileptika (5).
I 2016 ble det publisert europeiske retningslinjer for bruken av ketogen diett hos spedbarn (9).
Ketogen diett er et anbefalt behandlingsalternativ også ved andre epilepsirelaterte tilstander. For pasienter med Glut1-mangel er ketogen diett det eneste anbefalte behandlingsalternativet (10).
Få innsikt i hvordan helsepersonell i USA arbeider ved behandling av pasienter på ketogen diett.
Det er behov for alternativer til antiepileptiske legemidler ved behandling av legemiddelresistent epilepsi. Les mer her.
Les merOpptil 30% av barn med epilepsi antas å fortsatt ha anfall til tross for riktig bruk av flere antiepileptika. Les mer.
Les mer
Dette oppskriftsheftet er til deg som grunnet epilepsi, behandles med en modifisert diett. Vi håper at dette kan inspirere deg til å komme i gang med behandlingen og bidra til økt variasjon i kostholdet ditt.
Velkommen til våre sider med dypere informasjon om Ketogen diettterapi
Ketogen diett er en fettrik, karbohydratfattig kost med tilstrekkelig protein som brukes ved terapiresistent epilepsi samt ved GLUT1 mangelsykdom og Pyruvat dehydrogenasemangel.
Les merKetogen diett er en fettrik, karbohydratfattig kost som gir tiltrekkelig med protein for vekst og utvikling.
Les merUlike varianter av det ketogene kostholdet er utviklet for å kunne tilpasse seg pasientens behov. Din eller ditt barns nevrolog og kostholdsspesialist velger den varianten som passer i samråd med deg.
Les merTa del i pasientenes historie om hvordan kosthold er en del av behandlingen deres, med håp om å inspirere flere voksne, som i likhet med disse menneskene, har vurdert og diskutert med legen sin, om å starte behandling med ketogent kosthold.
Les merNutricia er stolte over å kunne tilby et bredt utvalg av produkter innen medisinsk ernæring for å hjelpe med gjennomføringen av ketogen diett.
Les merLes mer om våre produkter egnet for pasienter med resistent epilepsi og andre tilstander hvor en ketogen kost er indikert her
Har du, eller ditt barn, fått resept på KetoCal, kan du finne videre informasjon og gode råd om ketogen diett her
Her finner du generell informasjon om situasjonen rundt koronavirus og epilepsi fra Norsk Epilepsiforbund: www.epilepsi.no
(1) The global Campaign against Epilepsy. Geneva. World health organization 2000. (2) Stafstrom C et al. 2004. Humana Press. Totawa. (3) Kwan P et al. N Engl J Med 2000:342;314-319 (4) Freeman J et al. 2007. 4th ed. Demos, New York. (5) Kossof EH et al Epilepsia 2009; 50:304-17.
(6) Keene DL. Ped Neurol. 2006;35(1):1-3. (7) Henderson GB et al. J Child Neurol 2006;21 (3):193-198. (8) Kossoff EH et al. Epilepsia 2009:febr50(2)304-317. (9) van der Louw et al. Eur J Paediatr Neurol 2016:798-809 (10) Ramm-Pettersen et al. Dev Med Child Neurol 2013:440-7